Opbouw plantenmuur

We werken met een niet-grondgebonden, modulair systeem: de Plantbox. De planten worden in deze aparte modules geïnstalleerd, onafhankelijk van de muur of de grond. We maken hierbij gebruik van veenmos, een 100% natuurlijk substraat dat tot twintig maal zijn volume in water kan opnemen zodat de waterirrigatie efficiënt én zuinig gebeurt.

opbouw plantenmuur

Vegetatielaag

De vegetatie- of plantenlaag is natuurlijk het meest zichtbare onderdeel van een groenmuur. De plantenkeuze is zeer uitgebreid en wordt steeds afgestemd op de plaats, oriëntatie, toepassing én voorkeuren van de klant.

Voor buitentoepassingen wordt gebruikt gemaakt van inheemse beplanting die onze winters overleven. Die wordt opgekweekt in veenmos, wat een doorstartpercentage van 95% garandeert. Binnen kan er ook met exotische planten gewerkt worden.

Modules

Plant Design werkt met een zelf ontwikkeld systeem waarbij lichtgewichtmodules dankzij een speciaal frame aan de muur worden gehangen. Dankzij de modulaire opbouw zijn onze groenmuren hierdoor tot op de 5cm aanpasbaar.

De modules worden gevuld met veenmos, een natuurlijk en duurzaam substraat met een hoog waterretentievermogen. Doordat water en voedingsstoffen goed worden opgenomen is dit de ideale basis voor een weelderige plantengroei.

opbouw plantenmuur
opbouw plantenmuur

Opbouw

 • Rasterstructuur of steunrails.
 • Gegalvaniseerde stalen Plantbox met roestwerende behandeling.
 • Aanvoer van water en voedingsstoffen. Geautomatiseerd irrigatiesysteem om de planten rechtstreeks in het substraat te irrigeren, rekening houdend met de vereiste watergifte en meststofbehoefte.
 • Natuurlijk substraat (Stagnum) met zeer hoge waterretentie en een lange levensduur.
 • Toevoer water.
 • Brede selectie van toepasbare beplanting. Voor buitengevels bieden wij groenblijvende inheemse vaste planten aan. Beplantingsselectie voor elke oriëntatie.
 • Collector of afvoer aan de onderzijde van de muur. Mogelijke recyclage van het restwater.

opbouw plantenmuur

Zijaanzicht

 • Aanvoer van water en voedingsstoffen
  Geautomatiseerd irrigatiesysteem waarbij de planten rechtstreeks in het substraat bevochtigd en gevoed worden volgens een optimale dosering. De aanvoer wordt beperkt tot 1 à 2 liter per vierkante meter per dag. Mogelijkheid om met regenwater en in gesloten circuit te werken.
 • Luchtspouw (mogelijkheid om buitengevelisolatie tussen te voegen)
 • Metalen raster of steunbalken.
 • Manden uit gegalvaniseerd roestvrij staal.
 • Natuurlijk en duurzaam substraat (veenmos) met hoog waterretentievermogen.
 • Planten
  Breed gamma aan doorlevende planten. Voor buitenmuren worden vooral inheemse groenblijvende planten gekozen. Keuze uit een selectie planten voor iedere omgeving.
 • Collector en waterafvoer
  Aan de basis van de muur, met eventueel hergebruik van opgevangen water.

Irrigatie

Een automatisch irrigatiesysteem zorgt voor een geregelde toevoer van water en voedingstoffen. Het systeem wordt precies afgestemd op de plantensoorten, de seizoenen, het klimaat en de oriëntatie. Dankzij het uitstekend waterretentievermogen van het veenmos, kan de irrigatie zeer efficiënt gebeuren en is er slechts een minimum aan watertoevoer nodig.

opbouw plantenmuur
opbouw plantenmuur

Collector & waterafvoer

Water dat niet wordt vastgehouden door het veenmos, wordt netjes opgevangen in een collector. Afhankelijk van het gekozen irrigatiesysteem zal dit water afgevoerd worden of kan het opnieuw opgenomen worden in een circulair traject. Zo kunnen we zeer spaarzaam omgaan met water.

100% Maatwerk

Familiebedrijf

15 jaar ervaring

Benieuwd naar onze groengevel en verticale tuin realisaties?

Bent u benieuwd naar wat een plantenmuur u te bieden heeft? Wat is precies het aanbod in verticale tuinen? Vind het antwoord op uw vragen op onze website. Interesse naar enkele van onze uitgevoerde muurtuinen? Laat u inspireren!

Onze klanten aan het woord

Ons teamThis website is developed with the support of:

FIT logo

Neem contact op

Bel ons via +32 (0)483 45 64 88

Stuur een email
Neem contact op met Plant Design, dé specialist in groengevels